Ads 468x60px

Friday, September 27, 2013

ഹോട്ടല്‍ പൂട്ടിച്ചു, ബിരിയാണിയില്‍ നിന്ന് ഭക്ഷ്യവിഷബാധ; ഏഴ് പേര്‍ ചികിത്സ തേടി

 Source:http://www.mathrubhumi.com
തിരുവനന്തപുരം: പഴവങ്ങാടിയിലെ ഹോട്ടലില്‍ നിന്ന് ബിരിയാണി കഴിച്ച ഏഴ് പേര്‍ ഭക്ഷ്യവിഷബാധയേറ്റ് വിവിധ ആശുപത്രികളില്‍ ചികിത്സ തേടി. ഇരുപതോളം പേര്‍ക്ക് അസ്വസ്ഥത അനുഭവപ്പെടുകയും ചേയ്തു. നെയ്യാറ്റിന്‍കര സ്വദേശികളായ സുധ, അജിന്‍, ഹരിപ്രസാദ്, രാഹുല്‍, കരമന സ്വദേശിനി സഫീറ, വര്‍ക്കല സ്വദേശിനി ബിജി, ആറ്റിങ്ങല്‍ സ്വദേശിനി അനൂജ എന്നിവരാണ് ചികിത്സ തേടിയത്. മൂന്ന് പേര്‍ നഗരത്തിലെ സ്വകാര്യ ആശുപത്രിയിലും രണ്ടു പേര്‍ നെയ്യാറ്റിന്‍കരയിലെ സ്വകാര്യ ആശുപത്രിയിലും ഒരാള്‍ അറ്റിങ്ങലിലെയും മറ്റൊരാള്‍ വര്‍ക്കലയിലെയും സ്വകാര്യ ആശുപത്രികളിലുമാണ് ചികിത്സ തേടിയത്. ഇവര്‍ എച്ച്.ഡി.എഫ്.സി ലൈഫിലെ ജിവനക്കാരാണ്. ഇവര്‍ ഭക്ഷണം വാങ്ങിയ പഴവങ്ങാടി ആസാദ് ഹോട്ടല്‍ ഭക്ഷ്യസുരക്ഷാ വിഭാഗം താല്‍ക്കാലികമായി പൂട്ടിച്ചു.

Thursday, September 26, 2013

Food safety officer held on graft charge

A food safety officer of the Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration department was trapped and arrested on graft charges, on the premises of the Vellore  collectorate on Tuesday.
The sleuths attached to the Vellore unit of the Directorate of Vigilance and Anti-corruption (DVAC) Wing caught food safety officer of Anaicut block K Vinayaga Murthi (33) while he was receiving a bribe of  Rs 12,000, to renew the licence of a hotel.
P Arumugam, manager of Aryabhavan Hotel at Erayankadu, had lodged a complaint with the DVAC on August 27 stating that Vinayaga Murthi had demanded a bribe of `12,000, after bargaining, to renew the hotel’s licence. Murthi had asked Arumugam to hand over the money on Tuesday inside the Vellore Collectorate. The complainant immediately alerted the DVAC officials. A police team led by the DSP of the unit M Balasubramanian handed over chemical coated currencies to Arumugam. The DVAC sleuths arrested Murthi within a flash after he received the bribe.
Police registered a case against him under the provision of Prevention of Corruption Act and produced him before the Chief Judicial Magistrate  Court in Vellore. Following this, Vinayaga Murthi was remanded to Vellore Prison for Men.
Source:http://newindianexpress.com

Monday, September 23, 2013

മനഃസാക്ഷിയില്ലാത്ത മായം ചേര്‍ക്കല്‍

Source:http://www.janmabhumidaily.com
ഭൂമുഖത്തെ ഏഴ്‌ ശതകോടി ജനങ്ങളെ തീറ്റിപ്പോറ്റുവാനുള്ള ഭക്ഷണ ലഭ്യത ഉറപ്പാക്കാന്‍ രാജ്യങ്ങള്‍ പരിശ്രമിക്കുമ്പോല്‍ നമുക്ക്ലഭിച്ചുകൊണ്ടിരിക്കുന്ന ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കളിലെ മായം ചേര്‍ക്കലിനെക്കുറിച്ച്‌ നാം വിസ്മരിക്കുകയാണ്‌. അതിവേഗത്തില്‍ അമിത മിച്ചം ലഭിക്കുവാന്‍ മനുഷ്യന്‍ മനുഷ്യനുതന്നെ പാഷാണം ചേര്‍ത്ത്‌ ഭക്ഷണ പദാര്‍ത്ഥങ്ങള്‍ വിറ്റഴിക്കുകയാണ്‌. മധുരപലഹാരങ്ങള്‍ ഭക്ഷ്യഎണ്ണകള്‍, പാല്‍, പാല്‍ ഉല്‍പ്പന്നങ്ങള്‍, ആട്ട, പാനീയങ്ങള്‍, പയറുവര്‍ഗങ്ങള്‍, മസാല, അരി, ചൊറുക്ക, കറിപൗഡറുകള്‍, മറ്റ്‌ രുചി വര്‍ധിപ്പിക്കുന്ന വസ്തുക്കള്‍, ചായ, കാപ്പി, ബേക്കിംഗ്‌ പൗഡര്‍, പച്ചക്കറികള്‍, പഴങ്ങള്‍ പച്ചക്കറികള്‍, ടിന്നിലടച്ച ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കള്‍ എന്നിവയിലെല്ലാം മായം ചേര്‍ക്കല്‍ തകൃതിയായി നടന്നുവരികയാണ്‌. അറക്കപ്പൊടി, മാരകനിറങ്ങള്‍, സോപ്പ്‌, വ്യാവസായികമായി ഉല്‍പ്പാദിപ്പിക്കുന്ന സ്റ്റാര്‍ച്ച്‌ അഥവാ അന്നജം, അലൂമിനിയം ഫോയില്‍, ആസിഡുകള്‍, ആല്‍ഡിഹൈഡുകള്‍, ഇഷ്ടികപ്പൊടി, കല്ലുകള്‍, മണ്ണ്‌, ചോക്ക്‌ പൊടി, പപ്പായക്കുരു തുടങ്ങി വിലകുറഞ്ഞ എണ്ണിയാലൊടുങ്ങാത്ത പാഴ്‌വസ്തുക്കള്‍ മായമായി ഭക്ഷണ പദാര്‍ത്ഥങ്ങളില്‍ ചേര്‍ത്ത്‌ അമിത ലാഭത്തിനായി വില്‍പ്പന നടത്തുന്നത്‌ ഇന്ന്‌ പതിവായിത്തീര്‍ന്നിരിക്കുന്നു. നിലവിലെ നിയമത്തില്‍ ഒട്ടനവധി പഴുതുകള്‍ ഉള്ളതിനാലും നിയമം നടപ്പാക്കുന്നതിന്‌ സര്‍ക്കാര്‍ സംവിധാനങ്ങളും പരാജയവും ശിക്ഷാ നടപടികളിലെ അപര്യാപ്തതയും മായം ചേര്‍ക്കലിന്‌ ഒത്താശ ചെയ്യുന്ന കാര്യങ്ങളാണ്‌.

ഭക്ഷ്യവിഷത്തിന്റെ രുചിക്കൂട്ടുകള്‍


 

Source:http://www.janmabhumidaily.com
ഈയടുത്ത കാലത്തായി ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കളിലെ മായം ചേര്‍ക്കലും കേടുവന്ന ഭക്ഷണ പദാര്‍ത്ഥ വില്‍പനയും അളവിലും തൂക്കത്തിലും നടക്കുന്ന തട്ടിപ്പും മറ്റും വാര്‍ത്തയില്‍ നിറഞ്ഞുനില്‍ക്കുകയാണ്‌. കൊച്ചിയില്‍ പിടിച്ചെടുത്ത ആയിരത്തിലധികം കിലോ ചീഞ്ഞളിഞ്ഞ സുനാമി ഇറച്ചി തന്നെയാണ്‌ ഇതിരെ താരം. സമൂസ, പഫ്സ്‌, ബര്‍ഗര്‍, കട്ട്ലേറ്റ്‌, ദംബിരിയാണി, ഷവര്‍മ, ഹോട്ട്ഡോഗ്‌, പിസ, സാന്റ്‌വിച്ച്‌ തുടങ്ങിയ ന്യൂജനറേഷന്‍ ഭക്ഷണപദാര്‍ത്ഥങ്ങളിലെല്ലാം ഉപയോഗിക്കാനാണ്‌ സുനാമി ഇറച്ചി ഉപയോഗിച്ച്‌ വരുന്നതെന്നാണ്‌ പറയുന്നത്‌. ഇറച്ചി പൊടുന്നനെ ചെറിയ കഷ്ണങ്ങളാക്കി വിഭജിക്കുവാന്‍ സുനാമി ഇറച്ചി നല്ലതാണത്രെ! പട്ടിയും വന്യമൃഗങ്ങളും വരെ തിന്നുവാന്‍ മടിക്കുന്ന ഇറച്ചിയാണ്‌ സുനാമി ഇറച്ചി. രോഗാണുക്കളുടെ വിഹാര രംഗമാണിത്‌. ഒരു വിഭാഗം ഈ ഇറച്ചികൊണ്ട്‌ ഉണ്ടാക്കിയാല്‍ അത്‌ വിറ്റ്‌ തീരുന്നതുവരെ ആഴ്ചകളും മാസങ്ങലും ഫ്രീസറിലും ഓവനിലും മാറിമാറി വെച്ച്‌ ഫ്രഷ്‌ ആക്കുന്ന പതിവും കൊച്ചിയിലുണ്ട്‌. മെട്രോ നഗരമായി വളരുന്ന കൊച്ചിയുടെ നാറുന്ന മുഖത്തിന്‌ ഏറ്റവും പുതിയ ഉദാഹരണം. ആധുനിക ജീവിതത്തിന്റെ ഭാഗമായി ഫ്ലാറ്റ്‌ നിവാസികളും വില്ല നിവാസികളും നടത്തുന്ന പുറത്തെ ഭക്ഷണ ഭ്രമമാണ്‌ വില്‍പനക്കാരുടെ ടാര്‍ജറ്റ്‌. ന്യൂക്ലിയസ്‌ ഫാമിലികളുടെ ആഴ്ചാവസാനമുള്ള ഔട്ടിംഗ്‌ മുതലാക്കുകയെന്ന കച്ചവടക്കണ്ണും ഇതിന്‌ പുറകിലുണ്ട്‌. അജിനോമോട്ടോ ചേര്‍ക്കുന്നതോടെ വിഭവങ്ങളെല്ലാം രുചികരമാകുന്നു. രാസപരമായി ഒരു മയക്കുമരുന്നായതിനാല്‍ അജിനോമോട്ടോ ചേര്‍ത്ത ആഹാരത്തിന്‌ വീണ്ടും വീണ്ടും ആവശ്യക്കാര്‍ വര്‍ധിക്കുന്നു. കാന്‍സറിന്‌ വഴിവെയ്ക്കുന്ന വിഷാംശം കലര്‍ന്ന ഈ രാസപദാര്‍ത്ഥം ഭക്ഷ്യവസ്തുക്കളില്‍ ചേര്‍ക്കുന്നത്‌ നിരോധിച്ചിട്ടുണ്ടെങ്കിലും ആഡംബര ഭക്ഷ്യശാലകള്‍ മുതല്‍ തട്ടുകടകള്‍ വരെയുള്ള വഴിയോര ഭക്ഷ്യവസ്തു വില്‍പന കേന്ദ്രങ്ങളില്‍വരെ അജിനോമോട്ടോ ചേര്‍ത്ത ഭക്ഷണപദാര്‍ത്ഥങ്ങള്‍ സുലഭമാണ്‌.

Friday, September 20, 2013

ട്രെയിനിലെ ഭക്ഷ്യവിഷബാധ; ആഹാരം ഭക്ഷ്യയോഗ്യമല്ലെന്ന് ലാബ് റിപ്പോര്‍ട്ട്

കാസര്‍കോട്: അജ്മീര്‍ മരുസാഗര്‍ എക്‌സ്പ്രസില്‍ വിതരണം ചെയ്തത് ഭക്ഷ്യയോഗ്യമായ ആഹാരപദാര്‍ഥങ്ങളായിരുന്നില്ലെന്ന് പരിശോധനയില്‍ തെളിഞ്ഞു. കോഴിക്കോട്ടെ ഫുഡ് സേഫ്റ്റി റീജിണല്‍ അനലറ്റിക് ലാബില്‍ നടത്തിയ സാമ്പിള്‍ പരിശോധന ഫലത്തിലാണ് യോഗ്യമായ ഭക്ഷണമല്ല യാത്രക്കാര്‍ക്ക് നല്‍കിയതെന്ന് തെളിഞ്ഞത്. റിപ്പോര്‍ട്ട് കാസര്‍കോട് റെയില്‍വേ പൊലീസിന് ലഭിച്ചു. രോഗകാരിയായ ബാക്ടീരിയ ഭക്ഷണത്തിലുണ്ടായിരുന്നതായി റിപ്പോര്‍ട്ടില്‍ പറയുന്നു. റിപ്പോര്‍ട്ടിന്റെ അടിസ്ഥാനത്തില്‍ ഇവര്‍ക്കെതിരെ തുടര്‍നടപടി സ്വീകരിക്കുന്നത് നിയമവിദഗ്ധരുമായി ആലോചിക്കുമെന്ന് കാസര്‍കോട് റെയില്‍വേ പൊലീസ് പറഞ്ഞു. പാന്‍ട്രി നടത്തിയ എബിസി എന്റര്‍െ്രെപസസിന്റെ ലൈസന്‍സ് റദ്ദാക്കണമെന്നാവശ്യപ്പെട്ട് റെയില്‍വേ ബോര്‍ഡിന് റിപ്പോര്‍ട്ട് സമര്‍പ്പിക്കും. ട്രെയിന്‍ പുറപ്പെട്ട സ്ഥലത്ത് ഭക്ഷണം കഴിച്ചവര്‍ക്കാണ് ഭക്ഷ്യവിഷബാധയേറ്റത്. ഇതുകാരണം കേസ് ചിലപ്പോള്‍ രാജസ്ഥാന്‍ പൊലീസിന് കൈമാറും. ഇക്കാര്യം നിയമവിദഗ്ധരുമായി ആലോചിച്ചേ തീരുമാനിക്കൂ. ആഗസ്ത് 17 നാണ് മരുസാഗര്‍ എക്‌സ്പ്രസില്‍ ഭക്ഷ്യവിഷബാധയേറ്റ് 50 പേരെ ജില്ലയിലെ വിവിധ ആശുപത്രികളില്‍ പ്രവേശിപ്പിച്ചത്. പാന്‍ട്രി കാറില്‍ ഫുഡ് സേഫ്റ്റി ലൈസന്‍സും ജീവനക്കാരുടെ മെഡിക്കല്‍ ഫിറ്റ്‌നസ് സര്‍ടിഫിക്കറ്റും ഉണ്ടായിരുന്നില്ലെന്ന് പ്രാഥമികാന്വേഷണത്തില്‍ തെളിഞ്ഞിരുന്നു. ട്രെയിനില്‍ ഭക്ഷണച്ചുമതലയുണ്ടായിരുന്ന പാന്‍ട്രി ജീവനക്കാര്‍ മുന്‍കൂര്‍ ജാമ്യത്തിനായി തലശേരി സെഷന്‍സ് കോടതിയെ സമീപിച്ചു.
Source:http://www.deshabhimani.com

Thursday, September 19, 2013

Tsunami meat' reporting gets Rs 1 lakh reward

The Bakers Association Kerala (BAKE) has offered a reward of Rs 1 lakh for those who report the presence of ‘Tsunami meat’, which is being sold in Kerala after being brought from Tamil Nadu. The information can be handed over to the BAKE, food safety officer, Corporation/municipality/panchayat health inspectors. BAKE had sumbitted a memorandum to the Excise Fisheries Minister K Babu seeking intervention of the Crime Branch in tracing the sale of Tsunami meat.
State president P M Sankaran, organising secretary Royal Noushad, state secretary A Noushad, state committee member Royal Mohanan were part of signing the memorandum. The public should raise a hue and cry about such meat being sold in the market, the association members stated.
The meat is known as Tsunami meat as it contains meat waste and meat leftovers including cattle head, liver portions and intestine parts. The meat is mixed with good meat and sold at a lesser price.

Source:http://newindianexpress.com

Kerala’s safety net over street food soon

Street food is an inevitable part of urban living in all metros and cities, anywhere in the world.
The USP of these food-vending units is hot food, served quickly and hassle-free, which one can pick up while on the move.
However, safety, cleanliness and hygiene are aspects of this food business which often go sacrificed, partly because customers never insist on these and vendors themselves are not aware of any specific guidelines they have to follow to ensure food safety.

Mobile joints

The Food Safety wing is now in the process of setting this right, by drawing up a set of guidelines that street food vendors, especially mobile fast food joints, have to follow so that safety and hygiene aspects of the food business are not compromised.
“What we are attempting to do is a branding exercise - those mobile fast food joints which follow the essential food safety guidelines will have our (food safety wing’s) seal of approval. We propose that these mobile vans may sport a uniform colour and a neon display board, sporting the insignia of food safety wing’s approval. In short, this branding becomes the USP of the vendors, while at the same time promoting the concept of food safety among the public,” says Commissioner of Food Safety Biju Prabhakar.

Discussions held

He had already held a preliminary round of discussions with some mobile food business operators, to impress upon them the need to put food safety first and get their feedback on the branding exercise
The proposal will be submitted to city corporations/ municipalities, so that they can own up the programme and ensure its proper implementation, he added.
While there are a handful of these mobile fast food joints in the city, these are not yet ‘legalised’ and the city Corporation has not exactly given them permission or a licence to operate these mobile vending units.
The only stamp of officialdom that these vendors have at present is a food business operator (FBO) registration from the Food Safety wing.
Local bodies will have to step in and issue these vendors a licence or a permit, before the proposed scheme of the Food Safety wing can be implemented.
Though many of these mobile fast food joints do roaring business, often these function from unhygienic premises and from within shabby, rusty vehicles. Clean and safe storage of cooked food, raw food, serving vessels, safe handling of food, safe drinking water and proper waste disposal are all issues which need to be addressed as far as the street food business is concerned.

Grading

“We have drawn a 22-point guidelines draft for mobile fast food joints, including a set of basic guidelines which cannot be compromised. Depending on the rate of compliance, we will grade these joints and give our approval. We could even think about discussing with the KSEB on providing these joints power connections with meter at certain designated areas,” Mr. Prabhakar, said.
The attempt is to encourage all vendors to sell safe food rather than discourage them from selling food on the street, he added.
Guidelines proposed
*Mobile fast food joints may be operated only from clean premises, free of open drains.
*The inside of the vehicle, including the floor, used to sell/ cook food should be lined with seamless aluminium or fibreglass sheets that can be cleaned easily.
*Vehicle to be clean, washed daily.
*Food to be stored only in clean, un-dented stainless steel vessels with covers.
*Safe, potable water should be provided as drinking water and for washing hands.
*Food waste and waste water should be collected in vessels and disposed of properly elsewhere.
*Those handling food should necessarily wear clean clothes, head cap, apron and gloves.
*All food handlers should be given training in handling food and should compulsorily avoid smoking/ chewing tobacco during business hours.
*Health certificates must for all food handlers.
*Exhaust fans mandatory. Clean kitchen wipes/clothes to be used.
*Only food-grade plastic covers or aluminium foil for packing food.
*In case food being sold in the van is cooked elsewhere, the place of food preparation should have a registration certificate and fulfil conditions of food safety.
*Meat, egg and poultry should be bought from licensed suppliers and a register of the details of suppliers and the daily supplies should be maintained.
*Use of mini-refrigerator, microwave ovens will be encouraged for food safety.
*Cooked meat and uncooked/ ready-to-be-cooked meat should be clearly separated. These cannot be kept unrefrigerated for more than three hours.
*Temporary clean roofing material should be drawn up if food is cooked outside the van. 

Mumbai faces shortage of food safety officers

Even as Maharashtra is ahead of other states in maintaining food safety standards under the Food Safety and Standards Act 2006 and regulations 2011, it is facing an acute manpower crunch of food safety officers (FSO) in Mumbai and hence has roped in 33 FSOs from local bodies across the state.
“It’s a challenging task to implement the act. The money spent by the government on the medical bill will be reduced by its effective implementation,” said Pradip Chakraborty, director IEC, FSSAI, while speaking at the third National Health Writers and Editors’ convention organised by Heal Foundation recently.
According to Mahesh Zagade, till August this year, the FDA had recorded data of 3.98 lakh food business officers (FBO) out of which approximately 1.25 lakh are licence holders and 2.72 lakh are registered. Around `75 crore has been collected from them.
The ones who have their annual turnover above `12 lakh need a licence, while those with turnover below that are registered, including street vendors. “We have conducted workshops to educate and train them. Till now, we have also prosecuted 1,600 FBOs, including around 800 for selling gutka,” added another official.
The official said there are only 204 FSOs for Maharashtra with districts like Gondia and Gadchiroli having less than four FSOs. Mumbai has just 17 FSOs out of the sanctioned strength of 66. “There needs to be one FSO for a 1,000 vendors which simply means the number of sanctioned strength needs to increase over two-fold,” he added.
The FDA has written to the state government in this regard. Meanwhile, 33 FSOs from local bodies across Maharashtra have been roped in. The FDA plans to set international food standards for Mumbai and will start with FBOs at Juhu and Girgaum beaches soon.
Source:http://www.asianage.com

Ice cream Vs. Frozen dessert - The chilling truth

Ice cream Vs. Frozen dessert - The chilling truthAs a consumer, whether I am buying a shirt that claims to be linen, or whether it's a face cream, I like to know whether I am getting my money's worth. And it's no different when it comes to food.  So how do you think I felt when I got a carton of ice cream and in a small, inconspicuous corner, I see the label - frozen dessert. And it only got worse from there.

Today, in India, frozen dessert has taken over as much as 40% of the ice cream segment. Is that such a bad thing?

Before going into great detail, the big difference between ice cream and frozen dessert is this. Frozen desserts are made with vegetable oil. Also, this is usually the vegetable oil that we want to avoid in our diet like coconut oil or palm oil. Ice-cream on the other hand, is mainly made from milk and dairy fat.
To do a fair comparison, I randomly picked up a box from each - a frozen dessert and an ice cream carton. Here is what I saw.

The Label Comparison

Ice Cream

Claim: Labels it as Ice Cream on the top of the carton.

Ingredients: Water, milk, solids, sugar, permitted stabilizing and emulsifying agents (412, 410, 407, 471, 466). Contains added vanilla flavors (artificial flavoring substances).

Frozen Dessert

Claim: The larger font says - Creamy Delights: Strawberry. In a corner on the side of the box, it says - Frozen Dessert.

Ingredient List: Water, sugar, milk solids, edible vegetable oil, liquid glucose, vegetable protein, emulsifier - 471, stabilizers - 410, 412, 407 Acidity regulator - 330. Contains permitted synthetic food colors and added flavors. Nature identical and artificial milk and strawberry flavoring substances.

Case filed against tea manufacturer

In a first step towards initiating legal action against those involved in manufacturing and distributing of misbranded and unsafe tea powder, officials of the Food Safety and Standards Authority of India filed a case in the Omalur court here on Tuesday.
Accused
The accused were mentioned as vendor V. Selvam of Omalur, his wife S. Bagyalakshmi, who is the licence holder and the manufacture V. Nibhana of Ayanavaram, Chennai. A case was filed on behalf the FSSAI under Section 52 (misbranding) and 59 (unsafe) of The Food Safety and Standards Act, 2006.
Adulterated tea powder
A team led by T. Anuradha, District Designated Officer, Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department, during an inspection in Omalur found 250 kg of adulterated tea powder packets kept for distribution in the region.
Samples confirmed
Samples confirmed that the tea powder was unsafe for human consumption and notice was served to the three. If they were found guilty for misbranding, they would be liable to a penalty of less than Rs. 3 lakh and if found guilty for distributing unsafe food, they would be served with six months imprisonment and Rs. 1 lakh. This is the first case to be registered in a court of law for initiating action under the act since implementation, authorities concerned said. 

ഭക്ഷ്യ സുരക്ഷാ ജോ. കമ്മീഷണര്‍ക്ക് ദുബായ് മുനിസിപ്പാലിറ്റിയുടെ അംഗീകാരം

തിരുവനന്തപുരം: ഭക്ഷ്യ സുരക്ഷാ ജോയിന്റ് കമ്മീഷണര്‍ കെ. അനില്‍കുമാറിന് ദുബായ് മുനിസിപ്പാലിറ്റിയുടെ അംഗീകാരം. കെ. അനില്‍ കുമാര്‍ മലയാളത്തില്‍ തയാറാക്കിയ ഭക്ഷ്യ സുരക്ഷ സംബന്ധിച്ച കൈപ്പുസ്തകം കേരളത്തില്‍ നിന്ന് ദുബായിലെത്തി ഭക്ഷ്യമേഖലയില്‍ പ്രവര്‍ത്തിക്കുന്നവര്‍ക്ക് ഉപയോഗപ്രദമായിട്ടുണ്ട്. ഇത് ദുബായ് മുനിസിപ്പാലിറ്റിയുടെ ഭക്ഷ്യ സുരക്ഷാ പ്രവര്‍ത്തനങ്ങള്‍ക്ക് കൂടുതല്‍ സഹായകരമാകും എന്ന സാഹചര്യത്തിലാണ് അനില്‍കുമാറിന് അംഗീകാരം നല്‍കുന്നതെന്ന് ദുബായ് മുനിസിപ്പാലിറ്റി ഫുഡ് കണ്‍ട്രോള്‍ ഡിപ്പാര്‍ട്ടുമെന്റ് ഡയറക്ടര്‍ ഖാലിദ് മുഹമ്മദ് ഷെരീഫ് അല്‍ അവാധിയുടെ അറിയിപ്പില്‍ പറയുന്നു. ഒക്ടോബര്‍ 10ന് ദുബായ് നഗരസഭാ ഓഫീസില്‍ നടക്കുന്ന ചടങ്ങില്‍ അനില്‍കുമാറിന് അവാര്‍ഡ് സമ്മാനിക്കും
Source:http://www.mathrubhumi.com

Friday, September 13, 2013

Food Adulteration And How It Affects You (Part 1)

Food Adulteration And How It Affects You (Part 2)

Dead snake found in Green Peas Curry at Kerala

6 more tonnes of gutka seized in Chennai

The banned substance was seized during a routine vehicle check near Vaidyanathan bridge.A routine vehicle check during a traffic jam led to the seizure of nearly 6 tonnes of banned chewable tobacco products from a lorry near Vaidiyanathan bridge on Ennore High Road in Tondiarpet on Thursday. The seizure was the second such instance in less than a month after the consignment confiscated near the bridge on August 12. However, the volume of the seizure this time was almost double that of the previous occasion.
Police said that the consignment might have been heading to Andaman and Nicobar Islands, where there is no ban in place, via Chennai port.
On Thursday, around 1 p.m., a team of policemen from the R.K. Nagar police was checking vehicles amidst the chaotic traffic. They stopped a lorry bearing a Tamil Nadu licence plate and found gutka packed in 160 gunny bags, each containing 40 kg of the banned product. The police immediately seized the vehicle and questioned the driver, M. Aruldoss (40), a resident of New Washermenpet. During the interrogation, the driver stated that the consignment was being transported from a warehouse in Tondiarpet to Mint Street in north Chennai. However, police officers expressed doubts regarding his account and said that it was unlikely that the consignment was being transported across such a short distance, that too within the city limits where there is a ban on the transport and sale of gutka. Police officials suspected that the consignment was instead being transported to the islands.
The police then informed officials of the Food Safety and Drug Administration department. A team of food safety inspectors led by S. Elagovan took possession of the banned products and the vehicle.
“The seized products will be destroyed at the Kodungaiyur dumping yard along with another tonne of gutka that was seized from Sowcarpet last week,” said an official. The Tamil Nadu government banned the manufacture, storage, distribution and sale of carcinogenic chewable forms of tobacco in May. Ever since, the contraband has been smuggled into the city through various means. On August 3, officials seized over 16 tonnes of products at Central Railway station on a train that had come in from Nizamuddin.

Medical college patient gets dead snake in curry

THIRUVANATHAPURAM: A woman got the shock of her life on Wednesday morning when she found an unusual and nauseating ingredient in her pea curry: a dead snake hatchling.
The finding led to the closure of the Medical College Teachers' Co-operative Society canteen, which served the dish. After finding worms and millipedes from food items, it is the turn of snake.
The dead snake was found in the appam-curry set ordered (as parcel) by a patient at Medical College hospital here for the breakfast.Food safety officials closed down Medical College Teachers' Co-operative Society canteen following a complaint.
Nedumangadu-based V Omana found the snake in the curry only after her son ate some portion of the curry and left the rest for her. Shocked to see the worm-like creature in the curry, Omana approached a doctor at the hospital. The doctor informed that it was a young snake. Soon, Omana informed food safety officials.
The food safety wing led by Satish Kumar collected the samples and sent them to laboratory. "It looked like a worm at first. Later we confirmed that it was a young snake. We have inspected the canteen and sealed it. The samples and the snake were sent to laboratory for analysis," Satish Kumar said.
A food safety official said that the matter was serious and they won't allow the canteen to open. "Once we get the lab report, we will file a detailed report to food safety commissioner and Medical College superintend," the official said.
Barring the mental shock, Omana and her son did not complain of any health problems, the official said.
A senior doctor at the Medical College hospital said that some private parties were functioning under the name of Medical College teachers' society, but the teachers had no role in it.
"A number of unauthorised canteens is functioning on the campus. Most of them function with the support of local politicians. When Usha Titus was the special health secretary, some steps were taken to regularise canteens. The Medical College Teachers' Co-operative Society has nothing to do with Medical College teachers. Some local politicians are behind the canteen. The Medical College is planning to give IRCTC the contract to run the canteen on the campus," said a doctor on condition of anonymity.
The canteen was functioning near the old superintend office on the campus. The food safety official said the hygienic condition of the canteen and the premises was not satisfactory.
Source: http://articles.timesofindia.indiatimes.com

Meat seizure could blow up in civic body's face

Did the corporation blow the chances of nailing a stale meat seller by playing the lone ranger?
It seems so. A senior official of the Food Safety Authority has come out against the recent seizure and sampling of 1000kg of suspected stale meat by the civic authorities. A senior official of the Food Safety Authority said the corporation officials didn’t have any legal authority for collecting food samples, calling it an “unauthorised act”. Going by the provisions of the Food Safety Act, only a qualified food safety officer can collect food samples. Certain mandatory procedures will also have to be followed for collecting statutory food samples. The samples collected in violation of the provisions of the Act will not have any legal backing.“There are chances that such cases could fall flat in courts when the procedural formalities are flouted,” he said. The corporation authorities had been inspecting hotels and collecting food samples by invoking the provisions of the Travancore-Cochin Public Health Act 1954. But with the enactment of the Food Safety and Standards Act, only the Food Safety Authority officials can act and collect samples in these cases. With the new legislation coming into play, the role of the civic authorities had been bracketed into checking sanitary and hygienic conditions in eateries, he said. Considering the legal implications of the Act, the corporation officials should share intelligence and plan joint operations for curbing the sale of low quality foodstuff in the city, he said. The secretary of the Kochi Corporation wrote to the Food Safety Commissioner on Wednesday requesting the Authority to take up the case.
The officials of the Authority were sceptical about the outcome of the case as sampling was not done as prescribed by law. A health official of the corporation said the meat samples were collected in the presence of a veterinary doctor of the civic body. The non-availability of the officials of the Food Safety Authority for collecting food samples had been a drag on the efforts of the civic body.Recently, a health official and the chairman of the Health Standing Committee of the corporation had to wait at a hotel for nearly two hours for the Food Safety Authority officials to arrive and collect samples. The Kochi corporation would take into account the concerns raised by the Food Safety Authority officials regarding sampling and seizure of stale food, the civic administrator said.

Two TN ghee brands banned by food safety department

KOCHI: The food safety department on Wednesday banned two brands of ghee for substandard quality. According to officials of the department, the banned brands are A1 SKG Ghee and Amritham Pure Ghee, both manufactured by Tamil Nadu-based companies. The squads had collected samples of these brands from Tripunithura and Muvattupuzha during an inspection on September 5. They were later sent for lab tests, which proved that ghee of both the brands were of substandard quality. Based on the lab tests, food safety commissioner Biju Prabhakar issued orders banning the brands.
Storing and selling these banned brands would invite punishment including imprisonment up to six months or fine up to Rs 2 lakh, officials said. The department had begun intensive checks in the wake of huge demand arising during the Onam season. "We have already collected samples of milk from different parts of the district, which have been sent for lab tests to be conducted at the regional analytical laboratory at Kakkanad. Besides, tests will also be conducted by a government accredited laboratory," said an official of the food safety department. Routine checks and collection of samples will be conducted till the weekend, the official added.As the milk production in the state is not sufficient to meet the demand, milk is being brought from other states such as Tamil Nadu, Karnataka and Maharashtra. There are as many as 316 registered cooperative societies in the district involved in the production and procurement of milk.

റേഷന്‍കടയിലെ ആട്ടപ്പൊടിയില്‍ രക്തക്കറ പുരണ്ട ബാന്‍ഡേജ്‌

 
പെരുമ്പിലാവ്: റേഷന്‍കടയില്‍ നിന്ന് വാങ്ങിയ ആട്ടപ്പൊടിയില്‍ രക്തക്കറയുള്ള ബാന്‍ഡേജ് കണ്ടെത്തി. പെരുമ്പിലാവ് ആല്‍ത്തറയില്‍ പ്രവര്‍ത്തിക്കുന്ന റേഷന്‍കടയില്‍ നിന്നുവാങ്ങിയ ആട്ടപ്പൊടിയില്‍ നിന്ന് ആല്‍ത്തറ കൊച്ചുമണ്ണില്‍ കാര്‍ത്ത്യായനിക്കാണ് ശനിയാഴ്ച ബാന്‍ഡേജ് ലഭിച്ചത്. സപ്ലൈകോയുടെ ലേബലോടുകൂടിയ പാക്കറ്റില്‍ ഉള്ളതാണ് ആട്ടപ്പൊടി. ചൊവ്വാഴ്ച രാവിലെ ഭക്ഷണം പാചകം ചെയ്യാന്‍ പാക്കറ്റ് പൊട്ടിച്ചപ്പോഴാണ് ഉപയോഗിച്ച രക്തക്കറയുള്ള ബാന്‍ഡേജ് കണ്ടത്. ഫുഡ് ആന്‍ഡ് സേഫ്റ്റി അധികൃതര്‍ സ്ഥലത്തെത്തി പരിശോധന നടത്തി.

സുനാമി ഇറച്ചി വില്‌പന: ജാമ്യമില്ലാ വകുപ്പില്‍ പള്ളുരുത്തി പോലീസ് കേസെടുത്തു

പള്ളുരുത്തി: കൊച്ചി നഗരത്തില്‍ സുനാമി ഇറച്ചി ശേഖരിച്ച് വില്പന നടത്തുവാന്‍ ശ്രമിച്ചയാള്‍ക്കെതിരെ ജാമ്യമില്ലാ വകുപ്പുകള്‍ ചുമത്തി പള്ളുരുത്തി പോലീസ് കേസെടുത്തു. പള്ളുരുത്തി ആനക്കുഴിയില്‍, കൊച്ചുകോയ (48)യ്‌ക്കെതിരെയാണ് കേസെടുത്തത്. പത്തുവര്‍ഷം വരെ ശിക്ഷ ലഭിക്കാവുന്ന കേസാണ് ചുമത്തിയിട്ടുള്ളതെന്ന് പോലീസ് പറഞ്ഞു. കഴിഞ്ഞ ഏഴിനാണ് 1000 കിലോഗ്രാം സുനാമി ഇറച്ചി ഇടക്കൊച്ചിയില്‍ പീലിങ് ഷെഡ്ഡില്‍നിന്ന് പെട്ടി ഓട്ടോറിക്ഷയില്‍ കയറ്റുന്നതിനിടയില്‍ നഗരസഭാധികൃതര്‍ പിടികൂടിയത്. പഴകിയ ഇറച്ചിയില്‍ അപകടകരമായ വിധത്തില്‍ രാസ പദാര്‍ഥങ്ങളും ചേര്‍ത്തിരുന്നു. എന്നാല്‍ നഗരസഭയുടെ ആരോഗ്യവിഭാഗം ഉദ്യോഗസ്ഥര്‍ നേരിട്ട് കേസെടുക്കുമെന്ന് ആദ്യം പറഞ്ഞുവെങ്കിലും അതു നടന്നില്ല. ഇതിനിടയില്‍ ഇറച്ചി നശിപ്പിച്ചു കളഞ്ഞു. തെളിവില്ലാത്തതിനാല്‍ കേസ് ഏറ്റെടുക്കാന്‍ ഫുഡ് സേഫ്റ്റി വിഭാഗം ഉദ്യോഗസ്ഥരും തയ്യാറായില്ല. തുടര്‍ന്ന് ക്രിമിനല്‍ നടപടികള്‍ക്കായി നഗരസഭാ അധികൃതര്‍ പോലീസിനെ സമീപിക്കുകയായിരുന്നു. ഇറച്ചി പിടികൂടിയ നഗരസഭാ ഹെല്‍ത്ത് സൂപ്പര്‍വൈസര്‍ ബീനയില്‍ നിന്ന് സ്റ്റേറ്റ്‌മെന്‍റ് എടുത്ത ശേഷമാണ്‌പോലീസ് നടപടികള്‍ തുടങ്ങിയത്. ഇറച്ചിയുടെ സാമ്പിള്‍ പരിശോധനയ്ക്ക് അയച്ചതായി നഗരസഭാധികൃതര്‍ പോലീസിനോട് പറഞ്ഞിട്ടുണ്ട്. അതേസമയം യഥാസമയത്ത് പോലീസിന് പരാതി നല്‍കാതിരുന്നതിനാല്‍ ശരിയായ രീതിയിലുള്ള നടപടിക്രമങ്ങള്‍ യഥാസമയത്ത് പൂര്‍ത്തിയാക്കുവാന്‍ പോലീസിനു കഴിഞ്ഞിട്ടില്ല. എന്നാല്‍ നിയമോപദേശം തേടിയശേഷമാണ് കേസെടുത്തതെന്ന് പോലീസ് പറഞ്ഞു. ആദ്യഘട്ട അന്വേഷണത്തിനുശേഷം അറസ്റ്റ് ഉണ്ടാകുമെന്നും പോലീസ് പറഞ്ഞു.